La fibromiàlgia és una síndrome crònica reconeguda per la OMS l’any 1992 que es caracteritza per un dolor difús i generalitzat, juntament amb una gran varietat de símptomes com el cansament, alteracions de la son, formigó a les mans, rigidesa articular, mareigs o cefalea. Els problemes psicològics més comuns en la fibromiàlgiasón la depressió i l’ansietat.

No podem entendre la fibromiàlgia sense entendre que és i com funciona el dolor.

El dolor acostuma a estar associat a la percepció d’un dany que s’ha produït al nostre cos i té la funció d’avisar-nos per a què puguem fer alguna cosa per tal de curar aquest mal. El dolor és una sensació generalment terrible, amenaçant, per això una reacció natural davant el dolor és la por al dolor. Aquesta por és adaptativa perquè ens activa per fer alguna cosa per evitar-lo o eliminar-lo.

En el cas del dolor crònic, la nostra lluita per evitar el dolor es converteix en un esforç inútil. El sentiment de fracàs ens genera impotència i un estat d’irritació. Quan ens adonem que no podem acabar amb ell podem caure en un estat anímic deprimit o una depressió i aquesta por es pot convertir en ansietat. Normalment tenim una percepció del dolor com una cosa passatgera i controlable, però quan no és així, quan el dolor no passa, la nostra concepció del món canvia. Les persones que pateixen dolor crònic es poden plantejar quin és el sentit de la seva vida i els motius per continuar endavant.

Per tant, ens adonem que el dolor crònic no només comporta dolor físic sinó també una sèrie de processos de patiment psicològic. Cal diferenciar entre el dolor i el patiment. El patiment és una reacció emocional produïda per una situació que ens genera dolor, per exemple, patim davant la pèrdua d’una persona estimada.

Aquesta reacció emocional, patiment, pot ser molt més intensa i insuportable que un fort dolor físic i genera uns sentiments negatius que intensifiquen encara més aquest dolor físic.

Per tant, la lluita contra el dolor no només ha de tenir en compte els aspectes físics sinó també els factors psicològics. Si es pateix de depressió i ansietat, aquests estats emocionals fan que empitjorin les sensacions de dolor.

Si tens fibromiàlgia o pateixes de dolor crònic, t’adones que anímicament estàs patint aquesta situació i no saps com tirar endavant; si creus que pots necessitar ajuda, el més convenient és buscar suport professional (psicòleg clínic o psicòleg especialitzat amb aquests temes) que t’ajudarà a treballar aquests aspectes emocionals lligats a la malaltia per millorar la teva qualitat de vida.