El diagnòstic d’una malaltia irromp a la vida d’una persona i a la seva família generant un fort impacte emocional. Quan el procés de proves mèdiques fins arribar al diagnòstic ha sigut llarg i dur, el diagnòstic es pot viure com un moment alliberador de la incertesa viscuda durant tot aquest temps. Un cop passat aquest breu període comença el procés d’acceptar la nova realitat.

 

Per fer front a aquesta situació cal acceptar la malaltia. Això implica iniciar un procés de dol per la pèrdua de salut i alhora per la pèrdua de l’estil de vida que fins ara es portava i que a partir d’aquest moment d’una manera o una altra canviarà. Aquest procés no només el passa el pacient sinó també els membres de la seva família, ja que han d’acceptar la pèrdua de salut d’una persona estimada i la seva vida també es veurà afectada.

 

El procés de dol és un procés natural on emocionalment es passa per diferents etapes i on cada persona necessita el seu temps. La primera etapa, la negació, es caracteritza per la por, l’ansietat i la ràbia, aquí la pèrdua és massa dura per assimilar-la. De mica en mica, la persona es va fent més conscient de les limitacions de la malaltia, això fa que aparegui la tristesa, és la fase d’assimilació. Per últim, l’acomodació que es caracteritza per l’acceptació resignada, l’autocontrol emocional i on la persona comença a reprendre els hàbits quotidians. A partir d’aquest moment comença el procés d’acceptació de la nova realitat i d’anar incorporant canvis en la seva vida.

Durant aquest procés també poden aparèixer conflictes relacionals amb la família o la parella derivats de l’estrès de la situació i de les diferents maneres de gestionar les emocions que ens provoca aquesta situació.

En la família, hem de tenir especialment en compte a aquella persona que és fa responsable de cuidar de la persona malalta, el cuidador principal, ja que pot ser el membre de la família que més pugui necessitar acompanyament emocional.

Si et trobes en aquest procés ja sigui com a pacient, familiar o cuidador, i en algun moment se’t fa difícil tirar-ho endavant i creus que pots necessitar ajuda, el més convenient és buscar un suport professional (psicòleg clínic o psicòleg especialitzat amb aquests temes) que t’ajudarà a expressar i canalitzar aquestes emociones, transformar-les perquè puguis trobar de nou un sentit a la teva vida, et tornis a reequilibrar i puguis continuar endavant.